Interview Shaun Janssens: ondernemen als student

Shaun Janssens is een ondernemend student. Naast zijn studies is Shaun ook freelancer en core-member van WordCamp Antwerp. Tijdens de WordCamp zal Shaun zijn ervaring delen over het ondernemen als student. Shaun’s presentatie zal in het Nederlands zijn. Als opwarmertje hebben we Shaun even kunnen interviewen over zijn ondernemerschap.

The presentation of Shaun will be the only presentation in dutch.

Remember: KdG studenten hebben recht op een GRATIS ticket!!

Dag Shaun, wie ben je en wat doe je als ondernemend student?

Ik ben Shaun Janssens, een 22-jarige student Grafische & Digitale Media aan de Arteveldehogeschool in Gent. Daarnaast ben ik freelance webdesigner met Webdrop waarmee ik websites ontwerp en ontwikkel uitsluitend met WordPress.

Hoe geraak je als ondernemend student aan opdrachten? Ondervind je drempels naar opdrachtgevers toe louter omdat je student bent?

Als startende student-ondernemer heb je vaak geen of een klein portfolio met een paar schoolprojecten en eventueel al enkele websites voor vrienden en familie. Dat is uiteraard niet genoeg om sterke klanten binnen te halen en daarom is het aller belangrijkste als starter om zo veel mogelijk te netwerken. Het is simpel: hoe groter je netwerk, hoe sneller je je eerste projecten binnenhaalt.

Eens die bal stilaan het rollen gaat is het van cruciaal belang om van elke klant een tevreden klant te maken want deze zullen de eerste zijn die over jou zullen spreken tegen hun kennissen. Mond-op-mond reclame is dan ook zonder twijfel de beste reclame die je kan hebben maar je moet er ook met opletten want negatieve ervaringen verspreiden minstens twee keer zo snel als de goede.

De web-van-alles-markt is ontzettend jong en dynamisch, hierdoor hoef je zeker geen schrik te hebben dat je als student-ondernemer achteruit wordt gestoken bij werkgevers. En als dat toch het geval is dan is het jouw taak om te tonen dat ze ongelijk hebben!

Wat zijn de voor- en nadelen als ondernemend student?

Op mijn 14de was ik al volop bezig met het experimenteren met HTML en CSS, al snel kwam daar Joomla! bij en sinds 2014 ben ik voorgoed overgeschakeld naar WordPress. Tot vorig jaar maakte ik soms wel eens een website voor een kennis of een familielid maar als je iets serieus wil uitbouwen dan moet je een eigen onderneming starten. Je studententijd is hiervoor het ideale moment.

Door organisaties zoals Student Ghentrepreneur en Artepreneur die zich inzetten voor student-ondernemers is het geen rocket-science om als student je eigen onderneming te starten. Ze helpen je met zaken zoals de opstart, je boekhouding en een netwerk van experts. Stel dat je na een jaar of twee toch niet overtuigd bent dan stop je er gewoon mee.

De voornaamste reden dat ik ben gestart is om ervaring op te doen in het werkveld met echte projecten en echte klanten. Dit leer je tijdens je opleiding helaas te weinig. Doordat je risico’s kleiner zijn tijdens je studententijd heb je de tijd om te experimenteren en fouten te maken.

Uiteraard is het als student-ondernemer niet allemaal rozengeur en maneschijn. Hoe goed je ook wordt bijgestaan door experts en coaches, tegenslagen zijn onoverkomelijk en horen er ook bij. Verder loop je ook het gevaar meer met je onderneming bezig te zijn als met je studies wat tot frustraties en vele herexamens kan leiden.

Werk je voornamelijk met WordPress? Waarom zou jij WordPress aanraden aan mede-studenten?

Tot nu toe heb ik elk project uitgevoerd met WordPress. Het is de bedoeling om hier niet van af te wijken en me steeds verder te specialiseren in WordPress. De kracht van WordPress zit voor mij in twee zaken. Als eerste kan de klant zonder technische voorkennis aanpassingen doen aan de website, dit helpt enorm bij de verkoopspitch. De tweede sterkte van WordPress is de overload aan plugins voor zo goed als elke toepassing. Omdat ik me enkel met front-end ontwikkeling bezig houd kan ik toch een complexe website opleveren.

WordPress’ leercurve is zeer laag, hierdoor ben je snel vertrokken met het systeem. Door de vele documentatie, tutorials en resources heb je in no-time je eigen thema of plugin geschreven wat het erg aantrekkelijk maakt voor mijn mede-studenten. Volgend academiejaar leren we Drupal, daar is de leercurve een stuk steiler waardoor studenten sneller zullen afhaken.

Wat is je beste tip of advies aan iemand die overweegt om ondernemend student te worden?

Just-do-it GIF

Just do it! Dat is de beste raad dat ik kan meegeven. Je studententijd is het uitgelezen moment om je eigen onderneming te starten. In no-time ben je opgestart en de eerder vernoemde organisaties doen er alles aan om samen jouw onderneming succesvol te maken. Profiteer ervan want enkel als student kan je zorgeloos experimenteren en fouten maken.

Voor de studenten in hetzelfde vakgebied als mij wil ik graag een extra tip geven. Probeer geen agency te spelen maar focus je op één bepaalde activiteit en wordt daar zo goed mogelijk in. Enkel zo kan je je onderscheiden van anderen. Wil je toch meerdere diensten aanbieden? Ga dan op zoek naar andere (student-)ondernemer die binnen hetzelfde vakgebied in een andere activiteit is gespecialiseerd en werk samen.

Author: Dave Loodts

Building sites since 2006. Yep, that long. Run a webdesign company called davel.be from 2006 to 2022, now renamed to Woofers where we do only WooCommerce projects. Gave back to the WordPress community as: - Co-fouder & former co-organizer of WordCamp Antwerp (Belgium) - Co-founder & former co-organizer of WordPress Meetup Antwerp (Belgium) - Founder & rormer co-founder of WordPress Meetup Hasselt (Belgium) Say hi to me on Twitter.

WordCamp Antwerp is over. Check out the next edition!